Over coöperatie GOED

Samen groene energie opwekken en de opbrengsten delen: daar staat coöperatie GOED voor. Ontdek hieronder onze missie, wat een energiecoöperatie is en hoe wij het anders doen.

Onze missie: energiearmoede verlichten en klimaatverandering tegengaan

De energieprijzen zijn historisch hoog. Hierdoor komen huishoudens en maatschappelijke organisaties, zoals sport- en cultuurverenigingen, in financiële problemen. Tegelijkertijd weet iedereen dat de energietransitie nodig is voor een duurzame samenleving. 

Met GOED pakken we beide problemen in één klap aan. De opbrengsten van onze groene-opwekprojecten door heel Nederland delen wij uit aan huishoudens en maatschappelijke organisaties die dat goed kunnen gebruikenZo werken we aan een eerlijke, inclusieve energietransitie.

GOEDe Vrienden ondersteunen deze missie met hun (gratis) lidmaatschap.
Je wordt dus niet lid voor je eigen portemonnee, maar voor die van een ander! 


Hoe dat in zijn werk gaat, ontdek je…

Wat is een energiecoöperatie?

Coöperatie GOED is een energiecoöperatie. ‘Wat is dat?’, vraag je je misschien wel af. Een energiecoöperatie is een groep inwoners die samen aan de slag gaan om duurzame lokale energie opwekken. Een coöperatie is een bedrijfsvorm en heeft, net als een vereniging, een bestuur en leden. Samen zijn zij eigenaar van de groene-opwekinstallatie en dus de stroom die zij ermee opwekken. Ze verkopen de stroom en kunnen de winst zelf houden of investeren in (bijvoorbeeld) hun buurt.

Onze coöperatie heeft “uitgesloten aansprakelijkheid”. Dat betekent dat je wél samen eigenaar bent en beslist over de opbrengsten, maar dat als er onverhoopt iets mis zou gaan, de individuele leden nooit aansprakelijk gesteld kunnen worden. Wel zo’n fijn gevoel!

Wij doen het anders!

De energiecoöperatie ontwikkelt energieprojecten die geld opleveren, net zoals “gewone” bedrijven dat doen. Maar, in een energiecoöperatie beslissen de leden samen wat er met de opbrengsten gebeurt. In de statuten van coöperatie GOED is de missie vastgelegd. Iedereen die lid, GOEDe Vriend, wordt, wil hetzelfde met de opbrengsten: inzetten voor zaken die we belangrijk vinden in de samenleving. Zoals het verduurzamen van sportaccommodaties of het helpen van mensen in energiearmoede.

Wij staan voor een eerlijkere verdeling van het geld dat met de energietransitie verdiend wordt. Niet in de zakken van grote commerciële projectontwikkelaars of buitenlandse investeringen. Bij coöperatie GOED word je lid omdat je het belangrijk vindt dat we met duurzame-opwekprojecten diegenen helpen die nu achterblijven.

Doe jij ook mee?

Als je lid bent van coöperatie GOED, dan ben jij GOEDe Vriend en ondersteun je onze missie! Als een opwekproject in jouw buurt opgezet wordt, kun je dat kracht bijzetten: je wordt GOEDe Buur met een betaling van €0,01 (meer mag ook) en een handtekening. Zo koppelen we jou als Buur aan het project en voldoen we aan de regels voor de SCE-subsidie. En weet je wat het toffe is? Je mag zo vaak GOEDe Buur worden als je wil: bij elk nieuwe project in jouw buurt opnieuw. Tel maar op hoeveel impact we dan samen kunnen maken en hoeveel GOEDgeld we kunnen gaan uitdelen!


Meld je aan als GOEDe Vriend en doe GOED!