Groen opwekken en delen
Hoe werkt het?

Samen groene energie opwekken en de opbrengsten delen: daar staat coöperatie GOED voor. Hoe wij dat doen en organiseren, lees je hieronder.

Onze missie: energiearmoede verlichten en klimaatverandering tegengaan

De prijzen van gas en stroom stijgen snel. Hierdoor komen steeds meer huishoudens terecht in energiearmoede. Tegelijkertijd weet iedereen dat de energietransitie nodig is voor een duurzame samenleving. Met GOED pakken we beide problemen in één klap aan.  De opbrengsten van onze groene-opwekprojecten door heel Nederland delen wij uit aan huishoudens en maatschappelijke organisaties die dat goed kunnen gebruiken. 

GOEDe Vrienden onderschrijven deze missie met hun (gratis) lidmaatschap. Je wordt dus niet lid voor je eigen portemonnee, maar voor die van een ander!

Meer weten over wat coöperatie GOED precies is? 

Hoe werkt coöperatie GOED?

Maar wie betaalt die zonnepanelen of windmolen? Bij veel coöperatieve projecten betalen de leden samen (een groot deel van) de investering voor de installatie. Coöperatie GOED doet dat anders. Onze opwekprojecten worden volledig gefinancierd door energiefondsen en giften. Onze leden hoeven dus geen investering te doen.

De financiering steunt grotendeels op de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)
Een belangrijke regeling waarvan wij gebruikmaken, is de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Met deze subsidieregeling van het Rijk worden energiecoöperaties en VvE’s gestimuleerd om samen opwekprojecten te ontwikkelen. Voor deze subsidie gelden specifieke voorwaarden. Zo moet het project gedragen worden door een minimaal aantal omwonenden in een afgebakend postcodegebied die zich eraan committeren. Als het project aan de eisen voldoet, wordt 15 jaar lang subsidie gegeven op elke kWh stroom die wordt opgewekt.

Het opwekken van groene stroom levert geld op
De opwekprojecten leveren geld op. De stroom die wordt opgewekt verkopen we aan een van de groenste energieleveranciers. Daarnaast ontvangen we de SCE-subsidie. Daarmee betalen we alle kosten, en lossen we de energiefondsen af en betalen we hun rente. Onderaan de streep blijft dan een positief resultaat over. Dat is dus GOEDgeld!

We delen de opbrengsten uit als GOEDgeld
Van elk opwekproject kunnen we inschatten hoeveel het elk jaar gaat opleveren en dus hoe vaak we GOEDgeld kunnen uitdelen. Uitgezonderd van een kleine noodzakelijke reservering voor een tegenvallend opwekjaar, geven we alle opbrengsten weg. De huishoudens die het krijgen, zoeken we niet zelf uit. We zoeken daarvoor de samenwerking met organisaties die beter zicht hebben op wie het GOEDgeld het hardste nodig hebben. En natuurlijk het liefst zo dicht mogelijk in de buurt van het opwekproject. Want hoe tof is het dat je precies kan aanwijzen waar die zonnepanelen of windmolen staat die ervoor zorgt dat jouw huishouden het net even iets makkelijker heeft met het GOEDgeld elke maand op de rekening?

Onze methoden

We hebben unieke manieren voor het opwekken en delen van duurzame energie.

Zon Op Alle Daken

De Zon Op Alle Daken-methode benut lege daken en zet de opbrengsten in om energiearmoede te verlichten.

Dakexpeditie

Particulieren en bedrijven die hun lege dak beschikbaar stellen voor de opwek van zonnestroom melden zich bij Dakexpeditie. Dakexpeditie regelt het verder.

Ontwikkelpartner zonneparken

Wij zijn partner in het ontwikkelen van zonneparken. Wij zorgen voor de 50% (tot wel 100%) lokaal eigenaarschap zoals genoemd in het Klimaatakkoord.


Doe jij ook mee?

Als je lid bent van coöperatie GOED, dan ben jij GOEDe Vriend en ondersteun je onze missie! Als een opwekproject in jouw buurt opgezet wordt, kun je dat kracht bijzetten: je wordt GOEDe Buur met een betaling van €0,01 (meer mag ook) en een handtekening. Zo koppelen we jou als Buur aan het project en voldoen we aan de regels voor de SCE-subsidie. En weet je wat het toffe is? Je mag zo vaak GOEDe Buur worden als je wil: bij elk nieuwe project in jouw buurt opnieuw. Tel maar op hoeveel impact we dan samen kunnen maken en hoeveel GOEDgeld we kunnen gaan uitdelen!


Meld je aan als GOEDe Vriend!