Hoe werkt Groen Opwekken En Delen?

Samen groene energie opwekken en de opbrengsten delen: daar staat coöperatie GOED voor. Hoe wij dat doen en organiseren, lees je hieronder.

Bijdragen aan een sociale samenleving en klimaatverandering tegengaan

De prijzen van gas en stroom stijgen snel. Hierdoor komen steeds meer huishoudens en maatschappelijke organisaties terecht in financiële problemen. Tegelijkertijd weet iedereen dat de energietransitie nodig is voor een duurzame samenleving. Met GOED pakken we beide problemen in één klap aan.  De opbrengsten van onze groene-opwekprojecten door heel Nederland delen wij uit aan huishoudens en maatschappelijke organisaties die dat goed kunnen gebruiken. GOEDe Vrienden ondersteunen deze missie met hun (gratis) lidmaatschap.

Maar wie betaalt die zonnepanelen of windmolen dan? Bij veel coöperatieve projecten betalen de leden samen (een groot deel van) de investering voor de installatie. Coöperatie GOED doet dat anders. Onze opwekprojecten worden volledig gefinancierd door energiefondsen en giften. Onze leden hoeven dus geen investering te doen.

Meer weten over wat coöperatie GOED precies is? 

De financiering steunt grotendeels op de SCE

Een belangrijke regeling waarvan wij gebruikmaken, is de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Met deze subsidieregeling van het Rijk worden energiecoöperaties en VvE’s gestimuleerd om samen opwekprojecten te ontwikkelen.

Voor deze subsidie gelden specifieke voorwaarden. Zo moet het project gedragen worden door een minimaal aantal omwonenden in een afgebakend postcodegebied die zich eraan committeren. Als het project aan de eisen voldoet, wordt 15 jaar lang subsidie gegeven op elke kWh stroom die wordt opgewekt.

Het opwekken van groene stroom levert geld op

De opwekprojecten leveren geld op. De stroom die wordt opgewekt verkopen we aan de groenste energieleverancier(s). Daarnaast ontvangen we de SCE-subsidie. Daarmee betalen we alle kosten, en lossen we de energiefondsen af en betalen we hun rente. Onderaan de streep blijft dan een positief resultaat over. Dat is dus GOEDgeld!

We geven de opbrengsten weg als GOEDgeld

Van elk opwekproject kunnen we inschatten hoeveel het elk jaar gaat opleveren en dus hoe vaak we GOEDgeld kunnen uitdelen. Uitgezonderd van een kleine noodzakelijke reservering voor een tegenvallend opwekjaar, geven we alle opbrengsten weg.

De huishoudens die het GOEDgeld ontvangen, zoeken we niet zelf uit. We werken daarvoor samen met organisaties die beter zicht hebben op wie het GOEDgeld het hardste nodig hebben. En natuurlijk het liefst zo dicht mogelijk in de buurt van het opwekproject. Want hoe tof is het dat je precies kan aanwijzen waar die zonnepanelen of windmolen staat die ervoor zorgt dat jouw huishouden het net even iets makkelijker heeft met het GOEDgeld elke maand op de rekening?

De Zon Op Alle Daken-methode

Onze unieke manier voor het opwekken en delen van duurzame energie noemen we de Zon Op Alle Daken-methode. Daarmee kunnen lege daken benut worden en de opbrengsten ingezet worden voor een eerlijke en sociale energietransitie.

Doe jij ook mee?

Als je lid bent van coöperatie GOED, dan ben jij GOEDe Vriend en ondersteun je onze missie! Als een opwekproject in jouw buurt opgezet wordt, koppelen we jouw lidmaatschap aan dat project. Bij voldoende Vrienden in de buurt van het project voldoen we aan de regels voor de SCE-subsidie.

En weet je wat het toffe is? Als er meerdere projecten in jouw buurt zijn, ben jij Vriend van al die projecten. Tel maar op hoeveel impact we dan samen kunnen maken en hoeveel GOEDgeld we kunnen gaan uitdelen!


Meld je aan als GOEDe Vriend!