GOED-stroom gebruiken

Heb jij altijd al het idee gehad dat de ene stroom de andere niet is? Nou, dat klopt. Er is grijze stroom, er is sjoemelstroom er is groene stroom en heel binnenkort is er ook GOED-stroom.

Groene stroom

Wat is nou het verschil tussen groene, grijze en sjoemelstroom? Daarvoor moet je eerst weten hoe de energiemarkt werkt. Stroom dat uit jouw stopcontact komt ziet er altijd hetzelfde uit en je kan met geen mogelijkheid zeggen waar het elektron dat jij gebruikt is opgewekt. Daarom werken we met meters, zowel bij de productie van de energie als daar waar jij hem gebruikt.

Als een producent stroom maakt met fossiele energiebronnen, dan is dat stroom zonder certificaat: grijze stroom dus. Maar, koopt deze producent bijvoorbeeld groene certificaten uit waterkracht in Noorwegen, dan is het groene stroom. Maar… draagt dat bij aan de vergroening van Nederland? Of is het Greenwashing? Sjoemelstroom dus! Echt groene stroom is stroom die in ons eigen land is opgewekt door zon, wind of waterkracht.

Wij produceren dus groene stroom, met een certificaat die wij met onze stroom meeverkopen aan de energiemaatschappij die het dan weer aan jou kan verkopen zodat jij groene stroom krijgt. Maar, waar dat is opgewekt: dat zal je nooit precies weten.

GOED-stroom

Maar, nu zijn er nieuwe ontwikkelingen. De techniek laat het toe om heel slim onze opwek te koppelen met jouw verbruik. Dan moeten we wel allebei een contract afsluiten met dezelfde energieleverancier, maar verder spreken wij samen af wat onze stroom waard is. Dat biedt ons beiden voordeel want we zijn niet meer overgeleverd aan het drama op de internationale energiemarkt.

En de opbrengsten? Die gaan niet in de zakken van de energiereuzen, maar geven we weg aan huishoudens in energiearmoede. Dat gamet, kookt, laadt of verwarmt wel zo ontspannen, of niet?

Meer weten?

Wil je op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen op dit vlak? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of laat een berichtje achter via onderstaand formulier.

contact

    Wil je onze missie steunen?