Organisaties op Landgoed Nienoord kiezen voor samen zonnestroom opwekken met coöperatie GOED!

Rijtuigmuseum Nienoord

Een energieneutraal landgoed is de ambitie van de organisaties op Landgoed Nienoord en de gemeente Westerkwartier. Om zoveel mogelijk daken te benutten is samenwerking nodig: alleen met een collectieve aanpak kunnen alle geschikte daken worden ingezet om stroom op te wekken, ook daar waar een gebruiker van het pand zelf geen stroomverbruik heeft. Samen met de gemeente Westerkwartier hebben de organisaties op Landgoed Nienoord aan coöperatie GOED gevraagd dit te faciliteren. 

Acht zonnedaken op Landgoed Nienoord

In opdracht van gemeente Westerkwartier zijn alle gebouwen op Landgoed Nienoord onderzocht voor de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen. Niet elk dak is sterk genoeg om zonnepanelen te dragen of ligt voldoende in de zon. Ook historische gebouwen zoals de Borg vielen door de monumentale status af als geschikt dak. Om toch zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken, worden alle daken die wel geschikt zijn volledig vol gelegd met panelen. Een deel voor het rechtstreekse energieverbruik van het desbetreffende pand, de rest in een coöperatieve opzet met coöperatie GOED.

“Ons museumdepot heeft een enorm dak, maar met 113 panelen wekken we voldoende stroom op voor wat door het depot zelf gebruikt wordt. En op bijvoorbeeld de Borg kunnen we geen zonnepanelen plaatsen, terwijl we daar natuurlijk wel nog veel stroom verbruiken”, vertelt Geert Pruiksma van het Nationaal Rijtuigmuseum. “Door het museumdepot met coöperatie GOED volledig te voorzien van zonnepanelen, kunnen we de energie die we daar extra opwekken verkopen en de opbrengsten gebruiken om de energierekening van de andere gebouwen te betalen”. 

Datzelfde geldt ook voor de panden van Stichting Landgoed Nienoord. “Het Zwemkasteel is ongeschikt voor zonnepanelen, terwijl de energierekening daarvan enorm is”, benadrukt Harold de Vries. “Zwemmen wordt onbetaalbaar als we de energierekening niet omlaag brengen. Zon op de daken van het Familiepark kan zo bijdragen aan de belangrijke zwemvoorziening voor inwoners van de gemeente Westerkwartier”. 

Zwemkasteel Nienoord

Groene stroom opwekken en de opbrengsten delen

Voor de collectieve zonnestroominstallaties wordt gebruik gemaakt van de Postcoderoosregeling. Daarvoor moeten huishoudens in het Westerkwartier lid worden van coöperatie GOED. “We roepen iedereen die het Rijtuigmuseum, het Familiepark en het Zwemkasteel belangrijk vinden op om kosteloos lid te worden van onze burgerbeweging” aldus Musetta Blaauw, initiatiefnemer van coöperatie GOED. “Alleen bij voldoende lokale leden kunnen we gebruikmaken van een subsidie om de projecten uit te voeren. Alle opbrengsten van de zonprojecten worden gebruikt om de organisaties op Landgoed Nienoord energieneutraal – en daarmee toekomstbestendig – te maken. Zo behouden we de belangrijke functie van Nienoord voor Noord-Nederland.”