Earth Overshoot Day: 5 tips om goed te doen voor de planeet én jezelf

Het is vandaag Earth Overshoot Day: de dag waarop we als mensheid zoveel grondstoffen hebben gebruikt als de aarde in een heel jaar kan regenereren. Wereldwijd leven we dus alsof er 1,75 aardes zijn.

In Nederland is er nóg meer ruimte voor verbetering: hier viel Overshoot Day dit jaar op 12 april. Nederlanders gebruiken in 2022 dus de capaciteit van 3,6 aardes. Terwijl we maar eentje hebben.

Er is dus veel te doen! Misschien voelt het overwhelming, maar geen paniek: wij zetten vijf simpele tips op een rijtje om goed voor de planeet te doen, terwijl je ook nog goed voor jezelf zorgt (en vaak ook nog eens geld bespaart). Win-win!

1. Douche korter

Lekker warm douchen: heerlijk ontspannend! Maar… door lang en/of heet te douchen, verbruik je veel gas (voor het opwarmen van het water). Daardoor komen meer broeikasgassen in het milieu, wat leidt tot opwarming van de aarde.

Bovendien zijn de gasprijzen – zoals je waarschijnlijk wel gemerkt hebt – historisch hoog. Door korter en kouder (maximaal 36 graden) te douchen bespaar je dus ook geld.

Maar lang en warm douchen is niet alleen slecht voor onze planeet en portemonnee: ook onze huid en haren zijn er niet zo blij mee. Beide krijgen te maken met uitdroging en beschadiging door een te warme douche. Door minder vaak, lang en warm te douchen (en je haren te wassen), zorg je dus ook extra goed voor je eigen lichaam.

2. Eet vaker plantaardig

De uitstoot van broeikasgassen wordt voor een groot deel veroorzaakt door de veehouderij. Minder vaak vlees of zuivel eten (en dus kopen) is als stemmen met je portemonnee: minder vraag betekent minder aanbod en productie. Dat helpt dus die uitstoot te verminderen.

Vaak wordt gezegd dat plantaardig eten duurder is, maar veel groenten en bonen – zeker lokaal en uit het seizoen – zijn goedkoper dan vlees en kaas. Zelfs vleesvervangers blijken op dit moment goedkoper dan vlees.

Plantaardig eten bederft minder snel, dus je hoeft het minder snel weg te gooien (minder voedselverspilling dus). Een goed idee is om in bulk te koken. Scheelt je uiteindelijk geld en tijd!

Omdat een plantaardig dieet uit veel groenten, fruit en peulvruchten bestaat, kán het gezonder zijn dan het gemiddelde Nederlandse dieet. Als je niet alleen maar patat en Oreo-koekjes eet natuurlijk. Je moet wel goed opletten dat je alle vitamines en mineralen binnenkrijgt door gevarieerd te eten. En vergeet niet B12 erbij te nemen als supplement!

3. Koop minder spullen

Spullen, spullen, spullen… Waar je ook om je heen kijkt, overal ligt wel iets. Steeds maar zorgen voor die spullen en ze opruimen kost een mens veel energie. Door minder te hebben, heb je minder stress over spullen. Tevreden zijn met een huis waarin je alleen dingen hebt die je nodig hebt en blij van wordt: dat geeft rust!

Het scheelt onze planeet ook een boel stress: het produceren en verschepen van spullen, en het verwerken van afval, hebben een groot aandeel in de klimaatcrisis.

Ook is het veel beter voor je portemonnee: je hoeft immers niet steeds iets te laten repareren of het nieuwste van het nieuwste te kopen.

Wil je toch iets nieuws? Kijk dan eerst in huis: heb je het niet nog ergens liggen? Kun je iets lenen (via Peerby of een kledingbibliotheek bijvoorbeeld)? Of kun je iets upcyclen (ben je direct lekker creatief bezig)? Als het antwoord nee is op al die vragen; kijk dan eerst even op Marktplaats of Facebook Marketplace. En voor kleren op Vinted.

4. Verwijder tegels en vervang door groen

Groen is goed voor je mentale gezondheid en brengt verkoeling in de hete zomermaanden. Door tegels te vervangen door groen draag je dus bij aan je eigen comfort.

Ook is meer groen beter voor de planeet: het is behaaglijk voor insecten en dieren, goed voor de biodiversiteit dus.

Tip: van 21 maart t/m 31 oktober is het NK Tegelwippen. Welke gemeente wipt de meeste tegels en vervangt ze door groen? Ruim 100 gemeenten hebben zich aangemeld en iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen (gevel)tuin!

5. Pak vaker de fiets i.p.v. de auto

Veel Nederlanders bewegen te weinig. Geadviseerd wordt om minimaal 2,5 uur per week actief te bewegen of sporten. Door vaker de fiets te pakken i.p.v. de auto krijg je op een gemakkelijke manier meer beweging, voor een betere gezondheid!

Bovendien scheelt het je een hoop brandstofkosten.

Én, je helpt ook hiermee weer het milieu: je gebruikt op de fiets immers alleen je eigen energie en niet die van fossiele brandstoffen!

Nog één laatste tip: doe het niet allemaal tegelijkertijd, maar implementeer elke week eentje. Zo maak je het behapbaar en wordt het niet een nóg een stressvolle to do. Maar hopelijk juist een plezier voor het milieu én jezelf.