In gesprek met dakeigenaar EventBar, Igor Krabben

Igor Krabben, eigenaar van EventBar, voor het pand waar de zonnepanelen op liggen

In Lichtenvoorde vind je EventBar: een barspecialist voor evenementen. Ze verhuren sfeervolle retro en vintage bars, meubilair, verlichten, koeling en meer. Het pand waar dit alles ligt opgeslagen heeft een groot dak, waar eind april 2022 maar liefst 252 zonnepanelen op zijn gelegd. Een deel daarvan, 56 panelen, is voor eigen gebruik van EventBar. De andere 196 wekken stroom op voor coöperatie GOED. Wij spraken met dakeigenaar van EventBar: Igor Krabben.

Hoe ging het balletje rollen?
“Vanwege de gigantische stijging van de energielasten wilden wij graag zonnepanelen. Omdat dit vraagt om een grote investering, zijn wij gaan kijken naar manieren om dit te financieren.”

Hoe kwamen jullie bij GOED terecht?
“Wij hebben vooral veel dak en een relatief laag verbruik. Dus een groot deel van ons dak zou leeg blijven. Via onze buren Tenten Solar, leverancier en installateur van zonnepanelen, hoorden wij over de maatschappelijke projecten van coöperatie GOED. Het concept van GOED was voor ons dé oplossing: zonnepanelen zonder grote investering, en we helpen ook nog mensen”

Waarom spreekt dat je aan?
“Je hebt een win-win, maar dit is een win-win-win. De energiekosten worden hiermee gereduceerd, de CO2-uitstoot wordt verminderd, en hoe mooi is het dat we hier ook nog mensen mee helpen?

Ons gebouw was al gasloos en volledig geïsoleerd. Met zonnepanelen zijn we nu écht helemaal klaar voor de toekomst. We doen veel voor A-merken in de evenementenwereld en die stellen tegenwoordig toch wel vragen over de voetafdruk van samenwerkingspartners. Daar hebben wij nu dus antwoord op.”

Hoe ervaar je het hele traject?
“Heel positief! Ik ben zeer tevreden over de samenwerking tussen alle partijen. GOED regelt alles rondom de zonnepanelen en de installatie; van papierwerk tot uitvoer. Hiermee is alles geregeld. Alles loopt spoedig. Dit is echt in een korte tijd gerealiseerd. Ik ben er heel enthousiast over.”

Ten slotte… Waarom moet iedereen GOEDe Vriend worden volgens jou?
“Voor de toekomst van de mensheid hier op Aarde is het van belang om zonne-energie te bevorderen. Vooral in de Westerse wereld, want hier liggen de financiële mogelijkheden. En ik denk dat door het verhaal in Oekraïne die ontwikkeling alleen maar sneller gaat, aangezien we minder afhankelijk moeten worden van Russisch gas. Als GOEDe Vriend help je dat te realiseren, terwijl ook nog mensen in de buurt geholpen worden.”

Ook spraken we kort met Bram Reukers van Tenten Solar

Tenten Solar, leverancier en installateur van zonnepanelen, heeft 252 panelen op het pand van hun buren gelegd. We spraken de commercieel directeur van Tenten Solar, Bram Reukers, even over het project:

“EventBar is onze buurman. Vanuit ons kantoor kijken we uit op hun pand. Igor had al gezegd dat hij zonnepanelen wil. Ik vertelde hem over coöperatie GOED, met wie wij al een tijd samenwerken. Dat bevalt heel goed. En Igor past daar qua mentaliteit goed bij: het is een hele relaxte man die het gewoon goed wil doen. Het is een prettige samenwerking, een goede match.”

Waarom moeten anderen GOEDe Vriend worden?
“Omdat het een laagdrempelige manier om mensen die het minder breed hebben dan jijzelf een steuntje in de rug te geven. Én het draagt bij aan de verduurzaming van het land.”