Pilot: 
Scouting de Jutters

Lees hier alles over het project.

Groningse Scoutinggroep De Jutters gaat voor duurzaam! In december 2020 is het dak van het scoutinggebouw De Windroos in Lewenborg voorzien van 28 zonnepanelen.

6 zonnepanelen leveren de stroom voor het eigen clubgebouw, de overige 22 zonnepanelen worden via coöperatie GOED (toen nog Zon Op Alle Daken) aangeboden aan scoutingleden en omwonenden.

Een scout zorgt goed voor de natuur

“Een scout zorgt goed voor de natuur”, zo stelt de scoutingwet. Nu voegen we daad bij woord,” stelt Anne Geluk, een van de initiatiefnemende scouts. “We willen al jaren zonnepanelen plaatsen, maar het kon in de berekening niet uit, omdat we maar een laag verbruik hebben. Met coöperatie GOED (voorheen Zon Op Alle Daken) delen we de installatiekosten én ontvangen we huur voor de zonnepanelen van de energiecoöperatie. Daardoor hebben we een vol dak, kunnen onze leden meedoen én hebben we een goede deal voor onze eigen benodigde zonnepanelen!”

Pilot

Voor coöperatie GOED is dit het eerste Postcoderoosproject dat uitgevoerd is, en het enige project in de oude Postcoderoosregeling. “Dit project kan nog onder de oude regeling waarbij omwonenden 15 jaar lang 50% korting krijgen op hun stroomtarief als zij investeren in deze zonnepanelen” aldus projectleider Floor Kuipers van coöperatie GOED (toen nog Zon Op Alle Daken). “En als ze een aardbevingsschade hebben toegekend gekregen, kan men zelfs gratis meedoen door de waardevermeerderingspremie in te zetten!” Deelnemen kon voor iedereen woonachtig in postcodes 9731 tot 9738, 9713 tot 9716 en 9723.

Groene stroom voor vier huishoudens

De zonnepanelen zijn in december geïnstalleerd en zijn inmiddels aan het produceren, zelfs in de winter. En dat betekent dat er voor ca. 4 huishoudens aan groene stroom beschikbaar is. Omwonende huishoudens kunnen voor maximaal hun eigen stroomverbruik zoncertificaten aanschaffen. Daarmee ontvangen ze de energiebelasting op stroom retour en krijgen ze een winstdeling uit de verkoop van de zonnestroom.


Wil jij onze missie steunen?