Hotze Hofstra (links) en Norbert Buiter. Foto: Dagblad van het Noorden

Hotze Hofstra en Norbert Buiter uit Groningen hebben maandag energiecoöperatie Zon Op Alle Daken opgericht. De ambitie is meer geschikte daken te benutten voor het opwekken van zonnestroom en ervoor te zorgen dat de opbrengsten eerlijk verdeeld worden – ook met inwoners die geen geschikt dak hebben of geen spaargeld hebben om te investeren.

,,We zien allemaal dat er nog heel veel daken zonder zonnepanelen zijn, of met maar een paar panelen, terwijl er veel meer op passen. Dat is natuurlijk zonde”, zegt gedeputeerde Nienke Homan van de provincie Groningen. ,,De rest van het dak blijft onbenut, terwijl er verderop in de straat wellicht iemand woont met een ongeschikt dak. Zon Op Alle Daken biedt daar een oplossing voor.”

,,Door slim gebruik te maken van de Postcoderoosregeling profiteren buurtgenoten van de zonnepanelen, met of zonder eigen investering”, zegt Hotze Hofstra. ,,En de dakeigenaar ontvangt een vergoeding voor het gebruik van zijn dak.”

Alle deelnemers mede-eigenaar

Alle deelnemers aan de Zon Op Alle Daken-projecten worden mede-eigenaar van zo’n project. Ze krijgen gedurende vijftien jaar een lagere energierekening, zijn van de coöperatie en beslissen samen over de opbrengsten.

,,Als lid van de coöperatie deel je de winsten van de opgewekte stroom en krijg je, voor jouw onderdeel in de coöperatie, korting op de energiebelasting”, legt Norbert Buiter uit. ,,Zo gaat je stroomrekening met bijna een derde omlaag als je meedoet met Zon Op Alle Daken, zelf geen inleg doet en geen eigen dak hebt. Als je wel eigen geld inbrengt dan kan je tot meer dan de helft korting krijgen op je energierekening. Door het inbrengen van een eigen dak komen daar ook nog huuropbrengsten bij.”

Pilotproject in Noorderplantsoenbuurt

Zon Op Alle Daken start dit najaar met een pilotproject in de Noorderplantsoenbuurt in Groningen. Hiervoor wordt samengewerkt met samen met coöperatie De Groenste Buurt.

Zon Op Alle Daken is opgericht met behulp van een subsidie uit het Nationaal Programma Groningen.

16 september 2019
Door
: Dagblad van het Noorden

Bron: Dagblad van het Noorden