Hotze Hofstra (links) en Norbert Buiter. Foto: Solar Magazine

Met behulp van een subsidie uit het Nationaal Programma Groningen is energiecoöperatie Zon Op Alle Daken opgericht. De energiecoöperatie is opgericht om de opbrengsten van zonnepanelen eerlijk te verdelen.

De energiecoöperatie Zon Op Alle Daken is opgericht door Hotze Hofstra en Norbert Buiter.

Geen spaargeld

Zon Op Alle Daken is ontstaan uit de wens om meer geschikte daken te benutten voor het opwekken van zonnestroom en om ervoor te zorgen dat de opbrengsten eerlijk verdeeld worden – ook onder inwoners die geen geschikt dak hebben of geen spaargeld hebben om te investeren. Hofstra legt uit hoe Zon Op Alle Daken werkt: ‘Door slim gebruik te maken van de postcoderoosregeling profiteren buurtgenoten van de zonnepanelen, met of zonder eigen investering. En de dakeigenaar ontvangt een vergoeding voor het gebruik van zijn dak.’

Samen beslissen

Alle deelnemers aan de projecten worden zelf mede-eigenaar van het project en zullen, naast 15 jaar een lagere energierekening krijgen, ook lid zijn van de coöperatie en samen beslissen over de opbrengsten.

Zon Op Alle Daken start dit najaar met een pilotproject samen met coöperatie De Groenste Buurt in de Noorderplantsoenbuurt in Groningen. De wens is om het project na een succesvolle pilot uit te breiden naar dorpen, wijken en steden in Groningen en Drenthe.

26 september 2019
Door: Els Stultiens, Solar Magazine

Bron: Solar Magazine