De Groningse ondernemers achter het initiatief Zon op alle daken. (Rechten: Sharon Bremer/in de buurt)

Groningse ondernemers Hotze Hofstra, Norbert Buiter en Musetta Blaauw hebben een bijzonder initiatief bedacht: Zon Op Alle Daken. Met dit initiatief doen zij mee mee aan #kraakdecrisis, de grootste crowdsourcing van Nederland. Dit is een zoektocht naar initiatieven die onze maatschappij duurzamer en socialer maken én de werkgelegenheid stimuleren.

Met Zon Op Alle Daken willen de drie Groningse ondernemers zoveel mogelijk onbenutte daken voorzien van zonnepanelen. Huishoudens die niet beschikken over de middelen en mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen, krijgen zo de kans toch mee te doen aan de energietransitie.

Zon op alle daken

“Door samen – in een energiecoöperatie – zonnepanelen te plaatsen, wordt iedereen een beetje eigenaar van deze panelen. Als deelnemer ontvang je vervolgens korting op je stroomtarief”, legt Musetta van kinderwinkel Musjes uit. “De coronacrisis raakt iedereen. Wanneer inkomens dalen, is investeren in verduurzaming van je woning nog lastiger. Zon Op Alle Daken biedt een alternatief en met behulp van #kraakdecrisis willen we dit initiatief opschalen.”

#kraakdecrisis

Het team achter #kraakdecrisis ziet de coronacrisis dan ook als hét momentum om sterker uit de crisis te komen. “Er zijn zoveel bijzondere initiatieven al opgezet waarmee ondernemers de crisis tegengaan, maar waarmee we ook duurzamer en socialer worden”, zegt Roos Janssen, een van de aanjagers van #kraakdecrisis. “We maken massaal minder rij- en vlieguren en zorgen beter voor kwetsbaren in onze samenleving.”

Stemmen

Deelnemers van Kraak de Crisis maken kans op funding en professionele begeleiding om hun initiatief door te ontwikkelen en bij te dragen aan een veerkrachtige economie. Onder de drie finalisten wordt een startkapitaal van 40.000 euro verdeeld.

Via de website kunnen deelnemers tot en met 3 mei hun initiatief indienen. Vanaf 27 april aanstaande is het mogelijk jouw stem uit te brengen op het beste idee voor een veerkrachtig Nederland. Het publiek bepaalt dus wat de tien beste inzendingen zijn. Wil je graag stemmen op Zon Op Alle Daken of ben je benieuwd wat voor initiatieven nog meer zijn ingediend? Neem dan hier een kijkje.

26 april 2020
Door: Sharon Bremer, in de buurt

Bron: in de buurt