Coöperatieproject ‘te klein’ voor een bankfinanciering?

Door: Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), 21 november 2022

Energiecoöperaties die geld willen lenen, vangen door de grootte van het project vaak bot bij de bank. Daar kan energiecoöperatie GOED over meepraten. Maar sinds ze het Realisatiefonds kennen, regent het succesvolle projecten.

Musetta Blaauw, energiecoöperatie GOED: “We begonnen 3 jaar geleden met zonneprojecten. Voor een financiering zaten we aan tafel met Triodos Bank, maar we waren ‘te klein’ voor een bankfinanciering. En toen was daar het Realisatiefonds. Dat kwam als geroepen. Met een Realisatielening hebben we inmiddels al 7 daken in Groningen, Friesland en Gelderland van zonnepanelen voorzien.

Energiearmoede bestrijden met opbrengst

De opbrengst uit de projecten besteedt GOED lokaal. Blaauw: “In Friesland gaat het naar het verduurzamen van het dorpshuis. In Groningen en Gelderland komt het terecht bij huishoudens in energiearmoede. Met de betrokken gemeenten regelden we dat deze mensen hierdoor niet op hun bijstandsuitkering gekort worden. Zij bouwen zo dus een kleine reserve op waarmee ze meer lucht krijgen.”

Projectontwikkelaar, burgerbeweging en goed doel in één

Het gaat goed met GOED. Blaauw lacht: “We zijn goed in wat we doen. We ontwikkelen als een projectontwikkelaar, met expertise, snelheid en de ballen om risico’s te nemen. We exploiteren als een burgerbeweging met burgerparticipatie en burgerbetrokkenheid. En we geven weg als een goed doel.”

Zwembad en museum blijven open dankzij zonneproject

“Er staan alweer heel wat nieuwe projecten op de planning”, vervolgt Blaauw. “Op een landgoed in Groningen ontwikkelen we een zonneproject. Met de opgewekte energie kunnen we het zwembad en museum daar draaiende houden. In Assen wachten we op een vergunning voor de bouw van een zonneweide. Met de opbrengst willen we lokale energiearmoede bestrijden. Ook zijn we bezig met duurzame carportprojecten op kleine parkeerterreinen. Genoeg te doen dus. En we weten het Realisatiefonds inmiddels te vinden.”

Bron: Binnenlands Bestuur