Warmtepomp voor de Koepelkerk in Smilde

Projectmanagers Jorryt en Hotze bij de Koepelkerk in Smilde

We hebben met Energiecoöperatie Duurzame Smildes de handen ineengeslagen om de Koepelkerk warm te houden! De Protestantse Gemeente te Smilde heeft de energiecoöperaties gevraagd om te helpen met het vinden van een oplossing voor de oplopende energierekeningen van de Koepelkerk en Het Kompas.

De Protestantse Gemeente te Smilde wil de kerkelijke gebouwen te verduurzamen, om zo hun bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld. Vanwege de monumentale status van de Koepelkerk is het helaas niet mogelijk om panelen op het dak van de kerk te leggen.

De Protestantse gemeente, Energiecoöperatie Duurzame Smildes en wij, Cooperatie GOED, hebben een samenwerkingsovereenkomst opgesteld met als doel om alsnog duurzame stroom voor de kerk te kunnen produceren. Vanuit de kerkgemeenschap hebben twee leden een agrarisch dak beschikbaar gesteld om zonnestroominstallaties op te plaatsen. De stroom zal als Smildeger Stroom verkocht worden en de opbrengsten daarvan zullen volledig ten goede komen aan de Protestantse Gemeente te Smilde. Zo kunnen de Koepelkerk en Het Kompas ook ’s winters verwarmd worden, onder andere met nieuw te plaatsen warmtepompen.

De Duurzame Smildes zet zich lokaal in voor duurzame initiatieven en verwerving van lokaal eigendom van opwekprojecten. Hiermee is de samenwerking tussen beide coöperaties een logische stap naar een duurzaam en toekomstbestendig Smilde.