Hoe werkt de SCE-subsidie?

Op 9 januari 2023 komt er een nieuw bedrag in de pot voor de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Deze wordt aangevuld met 150 miljoen euro en is bedoeld als subsidie voor duurzame opwek door energiecoöperaties. De SCE geeft 15 jaar lang garantie op inkomsten uit de opwek van groene energie. En dus kan er meer groene stroom opgewekt én gedeeld worden. Maar hoe helpt de SCE precies met de GOEDe projecten? 

De SCE is een subsidie waarbij de energiecoöperaties een bedrag krijgen op basis van de opgewekte energie. Dus als je meer groene stroom opwekt, krijg je ook meer subsidie. Elk jaar wordt ook een tarief vastgesteld die voor 15 jaar vaststaat. Zo zijn we bij GOED de komende jaren verzekerd van opbrengsten van de projecten als de zon voldoende schijnt. 

Verdere opbrengsten van de GOEDe projecten komen uit de verkoop van de opgewekte energie aan een groene energieleverancier. Met de SCE en de verkoop van de stroom kunnen we alle kosten betalen om deze projecten uit te voeren. Uiteindelijk blijft er winst over. Waar andere energiecoöperaties ervoor kiezen om dit bedrag uit te delen aan de leden van de coöperatie, kiezen wij ervoor om het anders te doen. 

Maar wat gebeurt er dan wel met de opbrengsten van GOEDe projecten? We geven de opbrengsten weg als GOEDgeld. Het GOEDgeld gaat naar huishoudens en maatschappelijke organisaties die hulp kunnen gebruiken. We zoeken deze plekken niet zelf uit, maar we werken samen met anderen die daar beter zicht op hebben. En het liefste gaan de opbrengsten naar een lokaal goed doel.  

De SCE zorgt er dus voor dat we bij coöperatie GOED meer projecten kunnen uitvoeren, meer groene energie kunnen opwekken en meer opbrengsten kunnen weggeven aan maatschappelijke organisaties. Heb jij of ken jij nog een dak wat geschikt is voor onze duurzame opwekprojecten? Laat het ons weten! 

Wil je onze missie steunen? Meld je kosteloos aan als lid, doneer of lees meer over investeren in GOED.